Rubí Solidari

Acció Local, Justícia Global

Objecció Fiscal a la despesa militar en la Declaració de Renda

| 0 comments

 

DESARMA ELS TEUS IMPOSTOS
Vols deixar de finançar l’estructura militar a través de les teves contribucions?

Prefereixes dedicar els teus impostos a millorar la societat?

Des de Rubí Solidari et proposem que facis objecció fiscal .

Cartell objecció

Un any més, per aquestes dates, ens trobem immersos en la campanya de la Declaració de la Renda, i aquest és el moment idoni per plantejar-se l’Objecció Fiscal.

Què és l’objecció fiscal a les despeses militars?

És una campanya que els grups que treballen per la pau proposen des de 1982 i que porten a terme centenars de persones tots els anys.

És un gest de desobediència civil. No està reconeguda legalment, no hi ha cap casella a l’imprés de la renda.

És un gest cívic i compromés, per la pau, per un món sense guerres i sense exèrcits.

Tècnicament, consisteix a separar una part de l’impost sobre la renda, la part que correspondria a la despesa militar (el 5,3%), i desviar-la cap a un projecte social i solidari. També es pot separar (i desviar) una quantitat fixa i simbòlica.

D’aquesta manera, en fer la declaració de l’IRPF, el-la contribuent expressa el seu rebuig al sosteniment de l’exèrcit i altres cossos armats , reclama activament l’anulació del pressupost militar, i promou la participació social directa en la definició de les prioritats als pressupostos públics.

L’objecció fiscal esdevé així una lluita que, a més del seu caràcter de resistència a les qüestions militars, té un component fort de solidaritat.

Arguments a favor de l’objecció fiscal:

Com cada any, el govern ha elaborat uns pressupostos, una part substancial dels quals es dedica, un altre cop, a despeses militars. En diuen “defensa”. Si ens preguntéssin què és el que s’ha de defensar, n’obtindrien moltes respostes: la qualitat de vida, el dret a la salut, el dret a l’educació, l’accés a la cultura, el respecte als drets humans, l’entorn natural, la no-explotació dels uns pels altres, les minories davant les majories… Moltes respostes possibles i totes sota un denominador comú: la defensa del dret a la justícia i a la pau.

Actualment i de cara a l’opinió pública, s’està atribuint a l’exèrcit una funció humanitària desinteressada (ajuda en catàstrofes naturals, reconstrucció en postconflictes, manteniment de la pau, ajuda a la implantació de la democràcia, etc), però, en la realitat, respon a interessos polítics i econòmics dels països desenvolupats, que actuen com a àrbitres i policies del nou ordre mundial. A més a més, és obvi que la preparació militar no és la més adequada per fer feines de protecció civil, a causa de la parcialitat i del tractament desigual amb què actuen les forces armades, segons els interessos en joc que cal protegir (Somàlia, Israel, Iraq, Bòsnia, Líban, Afganistan, Sudan ). D’altra banda, quan els exercits s’impliquen en aquestes tasques, les dades mostren que les despeses que generen són molt més altes que quan les fan altres entitats no militars.

Els diners per a aquests pressupostos surten de la ciutadania. Una part important es recapta mitjançant els impostos indirectes (IVA, essencialment), una altra part s’obté gràcies a l’anomenat “deute públic”, i encara cal afegir la nostra contribució directa a través de l’impost sobre la renda.

Algunes dades:

  • Els Pressupostos de l’Estat per a 2015 destinen 23.374 milions d’euros per a finalitats estrictament militars (64 milions diariso 503 € anuals per càpita).
  • Si hi incloem els cossos policials i les tasques de control social, la xifra arriba als 066 milions.
  • La despesa realment executada és sempre superior a la pressupostada (un 18% de mitjana). Tenint en compte les dades d’anys anteriors, la despesa militar podria arribar als 000 milions d’euros.
  • Molts programes subvencionats d’investigació són armamentístics. Els diners es podien destinar a investigación més profitosa per la societat.
  • Segons dades d’Amnistia Internacional, Espanya és el setè major exportador d’armament de tot el món.
  • Algunes xifres comparables per ajudar a ferse’n una idea del que es podría haver fet amb aquests diners
    • El tractament dels malalts d’hepatitis C costarà 727 milions.
    • La sanitat pública ha patit retallades de gairebé 10.000 milions des del 2013
    • L’educacío a patit retalladles de 7.000 milions.

 

COM DECLARAR L’OBJECCIÓ
Guia en 5 passos.

  1. 1. Utilitza el programa PADRE que proporciona Hisenda. Fes la declaració de renda normalment fins arribar a l’apartat Quota resultant de l’auto-liquidació (diners que hauries de pagar si no hagueres cotitzat cada mes).
  2. 2. Calcula un percentatge, el 5,3%, de la quantitat que tens a la Quota resultant de l’auto-liquidació (aquest percentatge és la fracció dels pressupostos de l’Estat que correspon a la despesa militar total). Apunta’t el resultat a banda.
  3. 3. Continua fent la declaració. Quan arribes a l’apartat Retencions i altres pagaments a compte escriu a la casella d’un dels subapartats que no utilitzes la quantitat de diners que desviaràs de la teua declaració. Com el més important és expressar la nostra negativa a finançar el sistema militarista i no tant la quantitat concreta desviada, tria qualsevol quantitat que vulgues entre 1€ i la xifra que has apuntat al pas 2.
  4. 4. Ingressa aquest diners en una entitat que treballi per la pau i la justicia.
  5. 5. Acaba normalment i imprimeix la teua declaració. Als papers busca l’apartat Retencions i altres pagaments a compte que has utilitzat al pas 3, esborra o ratlla l’epigraf de l’apartat i escriu A MÀ Per Objecció a la Despesa Militar.
Pots assistir a la xerrada, organitzada per Rubí Solidari, que en Xema Moya farà el dia 29 d’abril a les 19h a l’Ateneu per ajudar-nos en aquest tema.

El proper dimecres 29 d’abril

a les 19h

A l’Ateneu de Rubí (C/ Xile 1)

 

XEMA MOYA

ENS PARLARA I ENS AJUDARÀ A FER

       L’OBJECIÓ FISCAL

   en

       LA DECLARACIÓ DE RENDA

 

 

 

Deixa un comentari

Required fields are marked *.


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: