Àfrica és rica en cultura i tradicions que les polítiques neoliberals s´han proposat, moltes vegades des de la ignorància, destruir d´una manera o un altra.
El continent africà ens ve al cap quan necessitem recursos minerals pels nostres mòbils, fusta exquisida de banús pels mobles del menjador, un abocador per les nostres deixalles, un laboratori d’assaig, per exportar béns o fer un viatge exòtic…, Àfrica és oblidada quan es tracta de reconèixer les conseqüències d´intervencions i polítiques nacionals i internacionals que afecten directa o indirectament el seu desenvolupament humà, social i econòmic.
El creixement demogràfic, la incursió en zones abans deshabitades, la ràpida urbanització, les pràctiques agrícoles intensives, el deteriorament del medi ambient i el mal ús dels antimicrobians provoquen l´alteració de l´equilibri del món dels microorganisme, origen del rebrot de malalties infeccioses.
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el 80 % de la població africana no té accés a una altra medicina que no sigui la tradicional. Ni les companyies farmacèutiques veuen rendible invertir en medicaments per a malalties africanes, com la malària o l’ebola. Tampoc el miratge de la infal·libilitat de la medicina occidental, cara i difícilment accessible, present en la ment de molts africans, permet aprofitar el potencial de la medicina tradicional, tan desprestigiada i desatesa pels governs.
Potser en lloc d´intervenir militarment amb criteris geo-estratègics, clarament interessats, més ens valdria treballar altres aspectes de la seguretat com la sobirania alimentària, les polítiques migratòries i ambientals i com no, la salut del continent i dels seus habitants.
Si no som conscients de que respirem el mateix aire i trepitgem la mateixa terra no serem capaços d´afrontar els reptes actuals i futurs. La bona salut del continent africà significa la bona salut del planeta.
La nostra intenció, una vegada més, és obrir un debat i incentivar opinions i actituds crítiques i de canvi vers una societat global més justa, que inclogui a totes les persones d’aquest món.