Abu Mohamed (pseudònim de Khudhair Waheed Hussein), representant de la resistència iraquiana a l’exili, es troba de visita a Barcelona, on ahir a la tarda va explicar quin és el projecte de transició que es vol desenvolupar a l’Iraq. El metge i professor universitari va explicar que el Front Nacional (format per 33 faccions), buscarà “un pacte amb totes les forces polítiques del país, incloent les que ara no formen part del Front, per tal de crear un Parlament nacional provisional”. Aquesta cambra, que tindria un 250 representants, seria l’encarregada de crear un govern de transició. En aquest temps, el govern hauria de restablir els serveis a la població iraquiana, negociar amb els Estats Units, redactar una nova Constitució i convocar eleccions. “També s’hauria de convocar un referèndum perquè la població ratifiqui la nova Constitució”, va explicar Abu Mohamed, que també va aclarir que el projecte consensuat de la resistència passa per un futur govern “civil, laic i equilibrat”.
Aquest programa de transició, però, depèn de la retirada definitiva dels Estats Units. “L’única opció que tenen els Estats Units per sortir del problema que els hi suposa Iraq és retirar les forces militars, reconèixer a la resistència com a únic interlocutor vàlid amb la societat iraquiana, assumir la responsabilitat que té amb el poble i el govern de l’Iraq, i indemnitzar les víctimes de l’Ocupació”. Unes exigències que, segons el portaveu de la Resistència, queden amb Obama tan lluny com amb Bush: “L’administració Obama continua regint-se a l’Iraq pel conveni de seguretat que es va signar sota el mandat de Bush. El nou president dels EUA no ha parlat encara dels 5 milions d’iraquians desplaçats, els morts, les bases militars encara sobre el terreny, els 180.000 mercenaris que actuen a l’Iraq…”.
Abu Mohamed va arribar a l’estat espanyol la setmana passada, convidat per la CEOSI i la PASI (de la qual forma part. Va visitar Madrid i després Barcelona, des d’on té previst visitar altres ciutats de l’estat i de Portugal.