Rubí Solidari

Acció Local, Justícia Global

Israel no és cap referent: l’ocupació i l’apartheid no són el nostre model per Catalunya.

Rubí Solidari, després de consultar als seus socis/es i amics/gues es suma al comunicat del Movimente BDS Catalunya (Moviment pel Bloqueig, Desinversions i Sancions “resposta ciutadana a la impunitat israeliana”), on denunciem i critiquem les declaracions i accions del president de la Generalitat de Catalunya Artur Mas, l'alcalde de Barcelona Xavier Trias i el conseller d'Economia Andreu Mas-Colell, en la seva visita a Israel on posa aquest estat com a referent de model per Catalunya. Un model que no respecta els Drets Humans.

Israel no és cap referent: l’ocupació i l’apartheid no són el nostre model per Catalunya.

 

Aquests dies el president de la Generalitat de Catalunya Artur Mas, juntament amb l’alcalde de Barcelona Xavier Trias i el conseller d’Economia i Coneixement Andreu Mas-Colell , estan de visita oficial a l’estat d’Israel. Ens preocupa enormement que des de fonts governamentals s’estigui presentant a Israel com un exemple i un “referent” per Catalunya. Igualment preocupant és el fet que estiguin utilitzant l’àmbit universitari i de recerca, entre d’altres, com l’eina per intentar forjar una estreta aliança entre Catalunya i Israel.

Davant d’aquests fets volem apuntar 5 consideracions:

 

  1. La visita i les paraules d’Artur Mas mostren l’inequívoc     posicionament del govern de Convergència i Unió a favor de l’estat     d’Israel i en contra dels drets de la població palestina. Això implica,     entre altres coses, recolzar una ocupació militar il·legal i contrària al     dret internacional [1-4].

 

 

  1. Aquest recolzament va en contra del que la societat civil     palestina ha demanat a la comunitat internacional de forma insistent: això     és, la no col·laboració amb les institucions de l’estat d’Israel fins que     aquest respecti els drets de la població palestina i el dret internacional. La creixentment exitosa campanya de     Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) impulsada per la societat civil     palestina, demana als governs i les institucions del món que deixin de     col·laborar amb l’estat d’Israel fins que aquest no respecti els drets de     la població palestina i la legalitat internacional [5].

 

 

  1. La línia adoptada pel Govern de la Generalitat va en contra dels     temps que corren en la comunitat internacional. Un exemple recent ho il·lustra clarament. La darrera     setmana el govern de Sud-Àfrica (hereu de les lluites contra l’Apartheid     implantat a aquell país) va anunciar que reduïa al mínim les relacions amb Israel mentre no respectés els     drets de la població palestina [6]. Durant els darrers anys del règim     d’Apartheid Sud-Africà certs governs occidentals van destacar pel seu     suport a aquest règim racista. No desitgem que el govern de Catalunya     vulgui desenvolupar aquest rol de     cara al futur (i estem segurs que la ciutadania de Catalunya no ho permetrà).

 

 

  1. El Govern de la Generalitat no ha mostrat cap interès en conèixer     la realitat palestina ni ha fet esment de la seva existència durant la     visita d'aquests dies. Aquesta invisibilització d’un poble que viu sota un     règim d’ocupació militar és un menyspreu envers el patiment de milions de     persones.

 

 

  1. Finalment, en relació als acords signats amb Universitats i     centres de recerca israelians, també va en contra dels temps que corren en     aquest àmbit. I és que la Unió Europea ha decidit que no col·laborarà amb els centres de     recerca israelians que     mantinguin vincles amb centres i institucions situats a les colònies     israelianes de Cisjordània i Jerusalem Est. Aquesta notícia, que ha passat     pràcticament desapercebuda als mitjans de comunicació, és d’una enorme transcendència     i ha enfurismat al govern de Benjamin Netanyahu [7, 8]. Així mateix, totes les     universitats Israelianes mantenen una estreta col·laboració amb l’exèrcit     i la indústria armamentística israeliana i així ho denunciarem en el futur     immediat.

Davant d’això no només alcem la veu en protesta si no que anunciem que reprenem la campanya de recollida de signatures en favor de la no col·laboració acadèmica (boicot) amb les institucions universitàries israelianes. Una campanya on ja hem recollit més de 500 signatures del món acadèmic i que segur rebrà un fort impuls en les properes setmanes (aquí podeu signar en cas de no haver-ho fet encara).

https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dFZOTjJWeFRUUFVkbXBSN3dEQ0pqX1E6MQ

A un any de la última campanya militar anomenada “Pilar defensiu”, que del 14 al 21 de Novembre del 2012 va produir 142 morts a la franja de Gaza, segons paraules del secretari General de la ONU (9), volem reiterar la nostra crida a la societat cívil per que s’dhereixi a la campanya de Boicot, Desinversions i Sancions contra l’estat d’Israel, llançada al 2005 per més de 170 organitzacions palestines. Mentre hi hagi ocupació, mentre Israel practiqui de manera sistemàtica l’apartheid en contra de la població palestina, demanem als nostres governs el trencament de qualsevol acord. Ja sigui acadèmic, comercial o de qualsevol altre mena.

L’apartheid i l’ocupació no son cap model per Catalunya.

 

[1]http://unispal.un.org/unispal.nsf/9a798adbf322aff38525617b006d88d7/7d35e1f729df491c85256ee700686136?OpenDocument&Highlight=0,242

[2]http://unispal.un.org/unispal.nsf/a06f2943c226015c85256c40005d359c/c758572b78d1cd0085256bcf0077e51a?OpenDocument

[3] http://www.icjcij.org/homepage/sp/advisory/advisory_2004-07-09.pdf

[4] http://www.icrc.org/ihl.nsf/full/195

[5] http://www.bdsmovement.net/call

[6] http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/1.555773

[7] http://www.reuters.com/article/2013/11/06/us-eu-israel-relations-idUSBRE9A50M120131106

[8] http://www.nature.com/news/israel-in-deadlock-on-horizon-2020-1.13765

(9) http://edition.cnn.com/2012/11/21/world/meast/gaza-israel-strike/index.html?hpt=hp_t1

zp8497586rq

Comments are closed.

%d bloggers like this: