Rubí Solidari

Acció Local, Justícia Global

Discurs al ple municipal de l'Ajuntament de Rubí 19/12/2013

Amics i amigues. Us fem arribar el discurs que ahir es va llegir al torn de precs i preguntes durant el ple municipal de l'Ajutament de Rubí. Tornem a denunciar la manca de d'interés en la solidaritat i la cooperació internacional de la nostra ciutat.

“Avui parlo en nom d’algunes entitats del Consell de Solidaritat i Cooperació Internacional, concretament, Rubí Solidari, Casal de Cuba Jose Martí, Los Botijas, Vida i Pau i Associació Compartir El Pinar. No ho puc fer en nom de tot el Consell perquè amb les urgències no han pogut o volgut pronunciar-se.

El fet que avui estigui aquí en representació de les entitats que he esmentat no és altra que la única oportunitat que ens han deixat des del servei de Cooperació o de Governança per poder demanar dignitat cap el que significa la Solidaritat i la Cooperació Internacional i, sobretot, a les persones a qui  van adreçades recursos i molta tasca de voluntariat. Per què això aquí i avui? Doncs perquè, un cop més, el plenari que hi havia programat es va suspendre per, segons la trucada telefònica, altres assumptes més urgents. No puc dir si eren o no eren més urgents, el que si que els hi puc dir és el que no era urgent per a aquesta àrea.

–  No era urgent explicar si tenim ja o no els projectes aprovats, sí, estem a 19 de Desembre i encara no ho sabem. Part de la responsabilitat serà de les entitats, part, no ho puc posar en dubte, però hi ha una part de gestió que pertany al servei de cooperació.

–  No era urgent explicar que les partides pressupostades no s’han gastat. I m’atreveixo a dir això pel següent:

–  No es van aprovar tots els projectes presentats abans de l’estiu, no tenim oficialitat de la resolució..

–  No sabem què passa amb el pressupost de ciutats agermanades, no tenim oficialitat ni d’aprovació ni de resolució.

–  No s’han fet activitats des de l’àrea de cooperació de la partida de sensibilització que pertoca a l’ajuntament, i si s’ha fet no ha estat per a cooperació. I dic això perquè tampoc tenim la informació contrària.

–  No hem pogut parlar d’aquestes partides que no s’han esgotat i tampoc hem pogut demanar destinar aquests recursos a projectes d’emergències (Haití, Filipines, o d’altres) o altres emergències de llarga durada, bé, a cap, perquè el plenari de Desembre s’ha suspès fins, possiblement, gener, que això ja és l’any vinent.

–  No hem pogut saber, després de més de dos anys, si tindrem o no la proposta per les bases del Consell de solidaritat i Cooperació, ja no dic les bases, dic la proposta.

–  No hem pogut saber, després de més de dos anys, si tindrem o no la proposta per les bases de les convocatòries de projectes de cooperació internacional, ja no dic les bases, dic la proposta

–  No hem pogut saber, després de més de dos anys, si tindrem o no la proposta per les bases del protocol per a emergències, ja no dic el protocol, dic la proposta.

–  No hem pogut saber, després de més de sis anys, ara he dit sis, les liquidacions dels pressupostos del 0,7%. Deixant la porta oberta a tot tipus d’especulació per part de qualsevol per atacar al 0,7%.

–  No hem pogut queixar-nos que a la reunió de la comissió del Consell del passat 3 d’octubre que es van donar  la liquidació del 2012, que quant més ens la mirem, els que la tenim, menys s’entén.

–  No hem pogut queixar-nos perquè a aquesta liquidació 2012 que ens van donar a la comissió del Consell del passat 3 d’octubre diu que es van destinar 1000 euros als premis Civisme dins la Xarxa Cívica i Solidària, que no té res de cooperació internacional i que a més se’ns va convidar a última hora.

Si seiem a una taula, potser la llista podria ser una mica més llarga, i és possible que per part del departament de Cooperació, a les entitats ens podrien dir quelcom, però com que quan hem de seure s’anul·la sistemàticament…Sí, he dit sistemàticament. Les bases del Consell diu que s’ha de celebrar un plenari cada 4 mesos però, així ràpid, els hi puc dir que portem 3 en dos anys, que són 3 de 8, amb la llista de coses que fa més de dos anys que esperem, crec que ens hem passat una mica de falta de seriositat. Es clar que hi ha hagut canvis estructurals, canvis que no és tasca nostre discutir però que tampoc els hem demanat nosaltres i, sincerament, millorar el servei el que és millorar, crec que és un objectiu molt llunyà ara mateix.

Les poques vegades que ens hem vist, el discurs era meravellós, la lletra de la cançó és bonica “Cooperació és un àrea que ens interessa molt i treballem dur perquè creiem en el 0,7 i en la cooperació internacional” el problema és quan li posem la música, no quadra una cosa amb l’altra. En definitiva, un Consell buidat completament de contingut, una repartidora de diners.

Si hagués el mínim d’interès, el mateix dia que es suspèn el plenari, no podrien haver-nos convocat a tothom per aquest divendres? Perquè des d’ahir sembla ser que per divendres si que es pot. Deixi’m que els hi digui que improvisar no té res a veure amb gestionar. Aquest mail rebut aquest matí a les 09h43 convocant per demà a les 18h30 per petició de les entitats (?), això és una falta de respecte, i mirin l’ordre del dia, tenen accés a ell perquè és una competència seva, veuran que estan vostès anys llum del que el Consell porta temps demanant, els hi acabo de fer la relació fa uns segons.

Ara el nostre prec. Pensin que nosaltres fem una tasca voluntària per gestionar aquest 0,7% i ho hem de fer el millor que podem i sabem. Avui, a 19 de desembre, els projectes, alguns, ens esperen, hi ens esperen persones no números. Pensin que a casa nostra tenim molts problemes, moltíssim, i destinem el 0.7% a ajudar a d’altres que, encara que ens sembli que no, ho passen molt pitjor. Volem tenir eines per poder garantir a les rubinenques i rubinencs que aquest 0,7% va a parar a on ha d’anar i no a d’altres coses que no ho són i que no diré, però que molts de votés tenen al cap. Per dignitat i per respecte als nostres ciutadans i a les persones que necessiten de la nostra ajuda, si us plau, donem contingut i transparència al Consell de Solidaritat i Cooperació Internacional.

La nostra pregunta: Es comprometen? Perquè nosaltres ja estem cansats d’esperar i el que volem es poder anar endavant, portem molt de temps esperant.

Deixeu-me dir un parell de coses per finalitzar:

Estem parlant cap els responsables politics, no tenim res a dir cap els tècnics, ells fan allò que els seus caps els hi demanen, i si no ho fan són els seus caps els qui els han de controlar, no nosaltres, però si els seus caps estan en mil coses, tenim tots un problema.

Últim. Que cap agrupació política intenti tirar pedres contra la cooperació des de Rubí, perquè el que fem aquí ara és denunciar una situació per solucionar-la i per continuar endavant. Qualsevol agressió contra el 0,7% és una agressió contra les entitats que fem cooperació internacional i contra les persones que ho necessiten.

Gràcies.”

zp8497586rq

Comments are closed.

%d bloggers like this: