Rubí Solidari

Acció Local, Justícia Global

21 de Setembre:Dia Internacional de la Pau

apple antivirus software

Rubí Solidari s'adhereix a la declaració de Fundació per la Pau amb motiu del Dia internacional de la Pau 2013

21 de setembre: Dia Internacional de la Pau

Declaració de FundiPau (Fundació per la Pau) amb motiu del Dia Internacional de la Pau 2013

El Dia Internacional de la Pau ha de ser una oportunitat per a veure què ens falta, què cal treballar i on cal prioritzar per tal d’anar avançant cap a la instauració d’una cultura de pau. I una oportunitat, també, per adonar-nos dels resultats que anem obtenint.

Un any més, no podem obviar els estralls de la crisi econòmica que patim. El xoc entre una pobresa que creix i uns privilegis per a uns pocs es fa, avui, més feridor que mai. I ens mostra i recorda la urgent necessitat de pensar altres maneres d’organitzar i construir l’economia on el benestar de la majoria sigui l’objectiu central del sistema econòmic.

També veiem com les nostres democràcies flaquegen. Malestar social, sensació de tap davant propostes i voluntats de reformes, poca transparència en el procés de presa de decisions, etc. Reinstaurar, consolidar i aprofundir la democràcia és una opció estimulant que, a hores d’ara, s’ha revelat necessària. Si no actuem, els populismes, la demagògia i el racisme poden continuar fent forat davant la inoperància de les nostres democràcies i fent més difícil la implantació d’una cultura de pau.

També cal millorar la democràcia global: és imprescindible reformar el sistema de les Nacions Unides per a fer-lo més real, plural, democràtic i no limitat als desitjos d’unes poques potències sorgides d’un context polític avui superat. Només així podrem assegurar una governabilitat mundial més efectiva i afavoridora de condicions de pau i justícia.

Una nova governabilitat que ens hauria de permetre afrontar amb garanties crisis com les de Síria: després de dos anys i mig de passivitat, i mentre el poble sirià ha patit una autèntica tragèdia humanitària, es revela que no tenim prou instruments per a intervenir políticament i diplomàtica i evitar la degeneració dels conflictes, ni prou voluntat política d’aprofitar els que tenim i de crear-ne de nous. Ens cal apostar més seriosament per la promoció de la pau i la defensa dels drets humans i ens sobra una despesa militar que engreixa una maquinària de guerra assassina i, quan no, completament inútil.

Tots aquests canvis, necessiten de la implicació de tothom: institucions, mitjans de comunicació, ajuntaments, escoles i centres d’ensenyament, etc. Però no seran possibles sense l’impuls i la pressió de la ciutadania. Així ho demostra una de les grans consecucions d’aquest 2013, després de 15 anys de mobilització de la societat civil global: l’aprovació d’un Tractat sobre Comerç d’Armes que ha de posar fi al descontrol i la proliferació armamentística.

Finalment, a casa nostra, assistim a un viu debat sobre quin ha de ser el futur d’aquest país. Sens dubte, haurà de ser el que vulgui i decideixi la ciutadania, després d’un intens i lliure debat. En democràcia, no hi pot haver cap altre camí que aquest. Com a entitat catalana activament

compromesa des de fa 30 anys amb el treball global, volem recordar i reafirmar el compromís amb la pau i la solidaritat que, amb llacunes i contradiccions, aquest país ha vingut remarcant durant molts anys. En qualsevol escenari de futur, volem i desitgem que Catalunya mantingui la seva aposta per un món en pau, on la resolució dels conflictes s’abordi de forma pacífica i s’avanci cap al ple respecte als drets humans i la justícia.

Barcelona, 21 de setembre de 2013

El Día Internacional de la Pau

L’any 1981, l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 21 de setembre com a Dia Internacional de la Pau, una jornada destinada a commemorar i enfortir els ideals de pau: “el Dia Internacional de la Pau s’observarà d’ara en endavant com un dia d”alto el foc i de no violència a nivell mundial.”

zp8497586rq

Comments are closed.

%d bloggers like this: